Komin Ptysiowy
Komin Ptysiowy – ciasto którego korzenie sięgają kultury tatarskiej i pojawiło się na terenie Podlasia wraz z pierwszymi przedstawicielami Tatarów, znane także pod nazwą Czak Czak.
Podstawą ciasta jest groszek ptysiowy (naszej produkcji) z duża ilością syropu na bazie miodu naturalnego oraz bakaliami (migdały, rodzynki), wszystko razem uformowane w kształt komina. Ciasto może przybierać różne kształty i różną wysokość w zależności od formy, jaką się stosuję do jego przygotowania.
Komin jest oryginalny i pięknie prezentuje się na stole bankietowym jednakże jest to ciasto dość twarde ze względu na krystalizację syropu miodowego, a jest to też konieczne aby z groszku ptysiowego móc stworzyć określony wysoki kształt, jednakże jego smak wynagradza niedogodności porcjowania Komina.
Dostępne gramatury:
- według wagi
- posiadamy też standardowe formy ok. 400g
Opakowanie:
- folia Celofan, wstążka, etykieta
