Sękacz – ciasto w kształcie stożka najeżone sękami, które tworzą się w czasie specyficznego wypieku na obracanym wałku nad rozgrzanym paleniskiem. Dzięki takiemu procesowi produkcji sękacz może być przechowywany nawet kilka miesięcy w temperaturze pokojowej .

W Polsce sękacz pojawił się w czasach królowej Bony jako Baumkuchen za sprawą osadników holenderskich i niemieckich i do dziś gości na weselach, uroczystościach rodzinnych i świętach na kresach wschodnich.

Oferujemy Sękacze z różnymi dodatkami:

czekolada naturalna, biała, mieszana, miód, cynamon, wanilia, orzechy laskowe

 

Sękacz – dostępne gramatury: 

  • MINI – PREZENTOWY – ok. 250-280g i 13 cm – idealny do kawy/herbaty dla 2 osób i jako PREZENT DLA GOŚCI WESELNYCH
  • ŚREDNI – ok. 450 -500 i 23 cm – idealny na małe uroczystości
  • STANDARD 1 – ok. 1 kg i 23 cm
  • STANDARD 2 – ok. 2 kg i 40 cm – dla smakoszy i na większe uroczystości
  • DUŻY – ok. 4 kg i 60 cm – na większe uroczystości
  • INDYWIDUALNA – według życzenia klienta do 1 m

 

Sękacz – opakowanie:

  • folia Celofan, wstążka, etykieta
  • karton do sękacza powyżej 1 kg
Sękacz