Sękacz Kresowy
Sękacz – ciasto w kształcie stożka najeżone sękami, które tworzą się w czasie specyficznego wypieku na obracanym wałku nad rozgrzanym paleniskiem. Dzięki takiemu procesowi produkcji sękacz może być przechowywany nawet kilka miesięcy w temperaturze pokojowej .
W Polsce sękacz pojawił się w czasach królowej Bony jako Baumkuchen za sprawą osadników holenderskich i niemieckich i do dziś gości na weselach, uroczystościach rodzinnych i świętach na kresach wschodnich.
Oferujemy Sękacze z różnymi dodatkami:
czekolada naturalna, biała, mieszana, miód, cynamon, wanilia, orzechy laskowe
Sękacz – dostępne gramatury:
- MINI – PREZENTOWY – ok. 250-280g i 13 cm – idealny do kawy/herbaty dla 2 osób i jako PREZENT DLA GOŚCI WESELNYCH
- ŚREDNI – ok. 450 -500 i 23 cm – idealny na małe uroczystości
- STANDARD 1 – ok. 1 kg i 23 cm
- STANDARD 2 – ok. 2 kg i 40 cm – dla smakoszy i na większe uroczystości
- DUŻY – ok. 4 kg i 60 cm – na większe uroczystości
- INDYWIDUALNA – według życzenia klienta do 1 m
Sękacz – opakowanie:
- folia Celofan, wstążka, etykieta
- karton do sękacza powyżej 1 kg
